Autodemontage vroeger VS nu

Toen je vroeger je auto naar een sloperij bracht, breng je nu tegenwoordig je auto naar de autodemontage of een autorecyclingbedrijf. Maar wat is dan precies het verschil tussen vroeger en de tegenwoordige tijd. In deze blog vertellen we daar meer over.

Autosloperij

Wanneer je grofvuil hebt wat niet in de container mag of past, breng je dit naar de stort toe. De stort is van de gemeente en bij de stort kun je terecht voor huis, tuin en keukenafval. Alleen kun je hier niet voor auto’s naartoe. Toen de auto’s steeds populairder werden moest er een plek komen waar ze die auto’s kwijt kunnen omdat ze bijv. stuk waren. Daar was alleen nog geen locatie voor ook al kregen veel mensen die behoefte. Sindsdien werden er steeds vaker autosloperijen geopend in Nederland. Op dat moment was er nog geen verkoop van tweedehands onderdelen dus werden de auto’s alleen gesloopt voor het oud ijzer. Daarom kwam de naam autosloperij tot stand. 

Autodemontagebedrijf

Tegenwoordig gaat het er onwijs anders aan toe. Niet alleen de naam, maar ook de manier van handelen is veranderd en heeft een flinke update gekregen. Waar auto’s dus vroeger alleen gesloopt werden voor het oud ijzer. Wordt er nu meer rekening gehouden met het recycling van de auto’s en er wordt meer rekening gehouden met het milieu. De gebruikte onderdelen die nog in goede staat zijn worden gedemonteerd en krijgen een tweede leven. In de tijd van nu proberen we ervoor te zorgen dat de gebruikte onderdelen als nieuw beschouwt worden omdat dat ook goede voordelen heeft. Als er bepaalde onderdelen van de auto of een ander voertuig niet gebruikt kunnen worden. Dan worden die onderdelen en het kale autowrak gerecycled voor nuttige doeleinden en nieuwe auto’s. Vroeger kreeg je ook geen vergoeding als je de auto naar de sloop bracht. Nu krijg je daar een vergoeding voor. Dat bedrag bepalen ze op gewicht en hoeveel de auto nog kan opleveren voor hergebruik. De vergoeding zit meestal tussen de 100 en 1000 euro.  

Hoe krijg je de auto daar

vroeger waren er nog niet zo veel regeltjes met als je auto stuk is dat je hem niet naar de sloop mag rijden. Nu zijn daar een hele hoop regeltjes voor zoals een WOK status. Dit betekent dat je dan niet meer de weg op mag met de auto en dat het verboden is om er in te rijden. Dit komt omdat de auto dan te gevaarlijk is voor jou en andere bestuurders. Gelukkig heeft bijna elke demontagebedrijf de service dat ze de auto kunnen ophalen en naar de sloop kunnen brengen.

Reacties zijn gesloten.